Choose Layout

Derin Doku Masajı

Derin Doku Masajı

Derin Doku Masajı

Derin doku masajı, daha derin kas ve fasya katmanlarına (kasları çevreleyen bağ dokusu) ulaşmak için sıkı bir basınç uygulayarak ve yavaş hareket ederek gerçekleştirilen bir masaj türüdür. Bu teknik, kronik ağrılar, sert boyun ve üst sırt, bel ağrısı, bacak kası gerginliği ve ağrılı omuzlar gibi bölgeler için kullanılır.

Derin Doku Masajının Faydaları

Derin doku masajı genellikle aşağıdaki durumlarda etkili olabilir:

  • Bel Ağrısı
  • Kısıtlı Hareket İmkanları
  • Sakatlıklardan Kurtarma
  • Karpal Tünel Sendromu gibi Tekrarlayan Gerilme Yaralanmaları
  • Postüral Problemler
  • Kas Gerginlikleri
  • Osteoartrit Ağrısı
  • Siyatik
  • Piriformis Sendromu
  • Fibromiyalji
  • Üst Sırt veya Boyun Ağrısı

derin-doku-masaji

Bu faydaların bilimsel olarak tamamen kanıtlanmış olduğunu söylemek zordur. Ancak, Consumer Reports dergisine göre, osteoartrit ağrısının giderilmesinde fiziksel terapi, egzersiz, reçeteli ilaçlar, kayropraktik, akupunktur, diyet ve glukozamin gibi yöntemlere kıyasla etkili olduğu bildirilmiştir.

Derin doku masajı ayrıca fibromiyalji ağrısı için de yüksek puan almıştır ve insanlar genellikle masajdan hemen sonra geliştirilmiş bir hareket aralığı fark ederler.

Spor yaralanmalarını önlemek, spora özgü kaygıları gidermek veya spor sonrası kasların iyileşmesine yardımcı olmak için spor masajı tercih edilebilir.

Derin Doku Masajından Ne Beklemeliyiz?

Derin doku masajında, hissedeceğiniz basınç İsveç masajındaki basınçla benzer olabilir, ancak genellikle daha derin bir etki sağlar. Masajın başlangıcında yumuşak dokunuşlarla kaslar ısıtılır ve ardından daha ileri tekniklere geçilir. Bu teknikler şunları içerir:

  • Sıyırma: Dirsek, önkol, parmak eklemleri ve başparmak kullanılarak kas liflerinin uzunluğu boyunca uygulanan derin kayma basıncı.
  • Sürtünme: Gerginlikleri azaltmak ve doku liflerini hizalamak için kasa uygulanan basınç.

Masaj terapistleri, derin doku masajı sırasında parmak uçları, parmak eklemleri, eller, dirsekler ve kollarını kullanabilirler. Masaj sırasında gergin bölgelerde çalışırken derin nefes almanız istenebilir.

Masajdan sonra biraz sertlik veya ağrı hissedebilirsiniz, ancak bu genellikle birkaç gün içinde azalır. Eğer ağrı devam ederse veya endişeleriniz varsa, masaj terapistinize danışmalısınız. Masajdan sonra bol su içmek, metabolik atıkların dokulardan atılmasına yardımcı olabilir.

Derin Doku Masajı Acıtır Mı?

Derin doku masajı sırasında, özellikle tutulmalar veya yara dokusu olan bölgelerde çalışılırken biraz rahatsızlık veya ağrı hissedebilirsiniz. Ancak, bu ağrı masajın etkili olduğu anlamına gelmeyebilir. Vücudunuz ağrıya yanıt olarak gerilebilir ve bu da terapistin daha derin kaslara erişimini zorlaştırabilir.

Masaj sırasında ağrı hissederseniz, her zaman terapistinize bilgi vermelisiniz. Terapist, yüzeysel kaslar gerginse tekniğini ayarlayabilir veya dokuları daha iyi hazırlayabilir.

Derin Doku Masajıyla İlgili Uyarılar

Derin doku masajı, kan pıhtılaşması (örneğin, tromboflebit veya derin ven trombozu) olan kişiler için önerilmez çünkü pıhtının atma riski vardır. Kan pıhtılarınız varsa veya pıhtılaşma riski taşıyorsanız, önce doktorunuza danışmalısınız.

Yakın zamanda ameliyat olduysanız, kemoterapi veya radyasyona maruz kaldıysanız veya başka sağlık problemleriniz varsa, masaj terapisine başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Ayrıca, osteoporozu olan kişiler bu tür masajlardan daha sert ve baskılı olanlardan kaçınmalıdır.

Hamileyseniz, masaj terapisi almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Hamilelik sırasında derin doku masajı (veya herhangi bir güçlü baskı) önerilmez, ancak doktorunuz hamilelik masajı konusunda eğitilmiş bir terapist önerebilir.

Derin doku masajı, morarmalara neden olabilir. Vaka raporları bu tür bildirimleri içermektedir.

Derin doku masajı, derin baskı ile yapılan bir masaj türüdür ve hedefler ve teknikler İsveç masajından farklıdır. Her zaman etkili olmak için vücudunuzda ağrı hissetmeniz gerekmediğini unutmayın. Masajınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, masaj terapistinizle açık iletişim kurmalısınız.